Editarea revistei de matematica Sinus s-a nascut, din dorinta unor profesori si elevi de asi manifesta creativitatea prin rezolvari si compuneri de probleme, precum si prin articole si note matematice. Inca din clasele primare elevii sunt obisnuiti sa-si manifeste creativitatea prin rezolvari de probleme si chiar prin compuneri de probleme, dar, din pacate, in ciclul gimnazial si liceal creativitatea la nivel superior ( compuneri de probleme, generalizari ale unor probleme, articole si note matematice ) lasa mult de dorit. Considerand ca prin existenta acestei reviste, putem contribui la realizarea unui mediu proprice dezvoltarii creativitatii. Un profesor de matematica obtine rezultate deosebite la clasa si la concursurile scolare numai daca stie sa-si selecteze problemele ce urmeaza sa le rezolve cu elevii, precum si sa-si aleaga metodele didactice corespunzatoare obiectivelor propuse. Acesta este motivul pentru care in viitor in paginile revistei Sinus se va acorda o importanta deosebita promelelor selectate / propuse pentru clasa si olimpiada, articolelor metodice, dar, nu in ultimul rand, articolelor stiintifice si problemelor propuse. Pentru ca materialele publicate in revista sa fie de buna calitate, sa impune sa facem unele precizari:
- articolele stiintifice si notele matematice trebuie sa dea dovada de originalitate si sa fie urmate de aplicatii si unele probleme propuse, dar sa nu depaseasca 3 - 4 pagini. Temele abordate in articole trebuie sa fie selectate in special din programa scolara, eventual din programa pentru olimpiada nationala si sa fie insotite de bibliografie.
- articolele metodice trebuie sa contina metode specifice rezolvarii unor tipuri de probleme de matematica, astfel prezentate incat elevul, sa fie capabil el insusi sa rezolve probleme asemanatoare dupa citirea atenta a articolului.
- temele pe unitati de invatare vor contine probleme de nivel mediu spre ridicat cu enunturi scurte elegante clare ( aproximativ 4 pagini pentru fiecare clasa 2 geometrie + 2 algebra ). Aceste probleme nu vor fi simple copieri dintr-o carte, ci ele pot fi prelucrari ale altor probleme si neaparat urmate de solutii.
- problemele propuse de catre colaboratori trebuie sa fie originale instructive cu enunturi nu foarte lungi si, obligatoriu, insotite de solutii. Se recomanda ca problemele sa fie pe cat posibil din materia ce urmeaza a fi studiata la clasa.
ATENTIE!!! Problemele propuse si temele pe unitati de invatare precum si testele pentru examenele nationale ce nu sunt insotite de solutii nu se iau in considerate.
Autor - prof. Bursuc Ion